15. MARS: PÅSKEKRIM FOR ALLE PENGA

Vi byr på ekte påskekrim i filmklubben førstkommende helg.

Vår egen Tom Løberg, nå forfatter med stor F, har kommet med ny bok, en krim for store og små, og på lørdag leser porsgrunnsforfatteren fra egen bok på Wine & Dine!


Etter bokslippet fortsetter krimmen og vi viser Alfred Hitchcocks Rear Window fra 1954. En klassisk godbit som virkelig skal sette oss i stemning for påskekrim, marsipan og fyr på peisen.

Alle Hitchcock`s tilhengere har som regel sine favorittfilmer med den geniale regissøren, og veldig mange holder denne som den beste.

Nyhetsfotografen Jeffries (James Stewart) er tvunget til å sitte rolig med foten i gips i 6 uker. Hans verden er begrenset til leiligheten han befinner seg i, men etter hvert oppdager han et eget univers utenfor vinduet sitt. Fra stolen sin har han god utsikt til naboenes vinduer tvers over gården, og selv om han i begynnelsen kun kikker fordi han kjeder seg blir han etter hvert nærmest besatt av å følge med på hva de bedriver. Til og med når hans yndige kjæreste Lisa (Grace Kelly) stikker innom er han mer opptatt av å gløtte ut av vinduet, enn å gi henne oppmerksomhet.

En natt observerer han naboen dra av sted i regnværet, og vende tilbake til leiligheten hele tre ganger, bærende på en koffert. Dagen etter er kona plutselig borte fra leiligheten. Han begynner å tro at naboen har tatt livet av kona si, og blir så overbevist at han med stor entusiasme klarer å overbevise både Lisa og hushjelpen.


Hele filmen fortelles fra Jeffries synspunkt, fanget i leligheten sin, og er basert på hans observasjoner og reaksjoner. Å fortelle en hel film på denne måten er en bragd som ytterst få personer kunne komme fra med æren i behold, men Hitchcock forteller ikke bare en god historie glimrende, han skaper også nysgjerrighet, spenning, og vekker kikkeren i oss alle. Vi blir alle involvert i Jeffries naboer, og her skaper også Hitchcock ekte personer som ikke engang har dialog i filmen. Man betrakter dem på avstand, akkurat som om man i virkeligheten hadde tyvtittet på dem, og etter hvert vet man mye om alle leieboerne.

Rear Window byr på alt en god klassiker trenger av glimrende kameraføringer, mesterlig skuespill, spenning, humor og litt romantikk. Mange har kalt denne filmen en perfekt film, og perfeksjonisme er et ord som ofte blir brukt til å beskrive Alfred Hitchcock og hans arbeid. MK

Les mer om Hitchcock her


Dato er 15. mars. Sted: Wine & Dine (gamle La Piazza i Porsgrunn).
Bokslipp og høytlesing fra klokka 1900. Filmstart klokken 20:00.

Takk igjen til vår vert, Noreen Yaqub på Wine & Dine, Porsgrunn kunstforening for lån av projektør, og Herøya IF. Oldermannslag for utlån av lydutstyr.

xxxxx