1. MAI: BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME

Regi: Hana Makhmalbaf
Iran 2007

81 min, drama

I fjellene i Afghanistan, i landsbyen Bamian hvor Taliban sprengte de berømte Buddha-statuene, møter vi den 6 år gamle jenta Baktay. Hun er en sta jente med store mål i livet – hun vil være med nabogutten Abbas på skolen. Men det er uoverkommelige utfordringer på hennes skolevei. Hun skal egentlig passe lillesøster. Hun mangler kladdebok og penn. Og, som om ikke det var til stort nok hinder må hun overvinne en guttegjeng som har latt krigsleken gå altfor langt – de har adoptert de voksnes vold og anklager henne for å være spion.

Buddha Collapsed Out of Shame er en utrolig varm og rørende film som virker nesten skremmende autentisk – mye på grunn av den fantastiske Nikbakht Noruz som spiller Baktay. Skuespillerne i filmen er alle amatører hentet fra området, og de tomme grottene som viser hvor Buddha-statuene stod er majestetiske omgivelser for handlingen. Historien er fortalt av en nydelig, vedvarende, ung jente som gjør alt kun kan for å lære seg å lese. Hun gjør intelligent bruk av sin mors leppestift og fire egg tatt fra hjemmefra for å oppnå sine mål i livet.

Den umiddelbart minneverdige filmtittelen Buddha collapsed out of shame er ett sitat fra regissørens far, den kjente iranske filmskaper Mohsen Makhmalbaf. “Selv en statue kan skamme seg når den er vitne til all denne volden og ondskapen som skjer disse uskyldige menneskene, og derfor kan den kollapse av skam.” (omtale fra Film fra Sør)

Friteateret 1. mai kl. 20:00
Bill.priser: medl. kr 45,- / ikke-medl. kr 75,-

ccccc
ccccc